Σελίδες

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Νέα Στρατιωτική Συμμαχία Σώζει Προσωρινά την Τουρκία από τα Δόντια της Ρωσίας


Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Δεν μας φτάνανε οι τόσες μορφές αντιπολίτευσης στη Συρία, που έχουν δημιουργήσει ένα μωσαϊκό χάους, στο οποίο κανείς δεν ξέρει με ποιον πολεμά και γιατί, ήρθε να προστεθεί μια νέα αντιτρομοκρατική συμμαχία μουσουλμανικών κρατών υπό την ηγεσία και πρωτοβουλία την Σαουδικής Αραβίας.

Έτσι σύμφωνα με το SPA (Saudi Press Agency) και το AP (Associated Press), η Σαουδική Αραβία ηγείται νέας στρατιωτικής συμμαχίας 34 μουσουλμανικών κρατών, μεταξύ των οποίων είναι χώρες με ισχυρούς στρατούς όπως το Πακιστάν, η Τουρκία (η μόνη ΝΑΤΟική χώρα) και η Αίγυπτος, όπως επίσης χώρες με στρατούς με πολεμικές εμπειρίες όπως η Λιβύη και η Υεμένη, χώρες που έχουν δοκιμασθεί από παραστρατιωτικές ένοπλες δράσεις όπως οι Αφρικανικές χώρες του Μάλι, Τσάντ, Σομαλία, Νιγηρία. Επίσης στη συμμαχία συμπεριλαμβάνονται μικρότερα κράτη όπως οι Μαλβίδες, το Μπαχρέϊν όπου σταθμεύει και ο 5ος στόλος των ΗΠΑ. Στη συμμαχία συμμετέχουν επιπλέον άλλες χώρες του αραβικού κόλπου όπως το Κουβέϊτ, και τα ΗΑΕ. Χαρακτηριστική είναι η απουσία του Ομάν γείτονος της Σαουδικής Αραβίας που επιθυμεί να διατηρεί ουδετερότητα και να αποτελεί διαμεσολαβητή στις τοπικές διαμάχες, ειδικά δε με το Ιράν. Όπως είναι φυσικό στη νέα αυτή συμμαχία δεν συμπεριλαμβάνεται το Σιιτικό Ιράν αλλά και το Ιράκ και η Συρία καθόσον αποτελούν συμμάχους του Ιράν.

Σύμφωνα με την ιδρυτική ανακοίνωση της νέας συμμαχίας αναφέρεται ότι, «Οι χώρες που αναφέρονται έχουν αποφασίσει το σχηματισμό μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, με κέντρο κοινών επιχειρήσεων που έχει βάση το Ριάντ, για να συντονίσει και να υποστηρίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις» Η ανακοίνωση αναφέρθηκε επίσης στην «υποχρέωση να προστατευτεί το ισλαμικό έθνος από τα δεινά όλων των τρομοκρατικών ομάδων και οργανώσεων, οποιαδήποτε να είναι η σέχτα τους και το όνομα τους, τα οποία σπέρνουν τον θάνατο και τη διαφθορά στη γη και σκοπεύουν να τρομοκρατήσουν αθώους».

Θεωρούμε τη συμμαχία μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ καθόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα ασκήσει κριτική σε χώρες του Κόλπου, καλώντας τις να κάνουν περισσότερα για να προωθήσουν την πολεμική καμπάνια ενάντια στους ακραία βίαιους πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν την έδρα τους στο Ιράκ και τη Συρία. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και την ευκαιρία να στείλουν οι ΗΠΑ ένα ενωτικό μήνυμα του Αραβικού κόσμου κατά των πρωτοβουλιών της Ρωσίας που προφανώς είναι στην αντίθετη πλευρά. Είναι ξεκάθαρο ότι εισάγεται ένας ακόμα διχαστικός μηχανισμός που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα ανατρέποντας κάθε ενιαία προσπάθεια προσέγγισης Ρωσίας – ΗΠΑ για λύση του Συριακού. Ευνοημένη σαφέστατα η Τουρκία που ξαφνικά αποκτά συμμάχους και οι ΗΠΑ που δεν φαίνονται πουθενά. Ήταν ίσως ο μοναδικός τρόπος να προσπαθήσουν οι ΗΠΑ να κερδίσουν χρόνο αφενός για να σώσουν προσωρινά την Τουρκία από τα δόντια της Ρωσίας και αφετέρου να δουν τα μελλοντικά σχέδια τους με λιγότερη πίεση. Η συμμετοχή της Αιγύπτου σε αυτό το σχέδιο ίσως θα πρέπει να προβληματίσει την Ελλάδα στο βαθμό που θα δώσει τη δυνατότητα προσέγγισης Τουρκίας – Αιγύπτου.

www.pentapostagma.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου