Σελίδες

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ρωσικά ΜΜΕ : Προκαλούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο με ΝΟΤΑΜ που «διεκδικεί» ελληνικό κοίτασμα πετρελαίου


Πάλι ασχολείται με την Ελλάδα και τις τουρκικές προκλήσεις το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, ενδεικτικό του τεραστίου ενδιαφέροντος για την περιοχή αυτή.
Αφορμή η έκδοση  τουρκικής ΝΟΤΑΜ η οποία διεκδικεί μια τεράστια θαλάσσια περιοχή μέσα στην οποία υπάρχει ένα κοίτασμα υδρογονανθράκων, (  Βραχονησίδα Μπάμπουρας) και η κύρια  βάση της ελληνικής αεράμυνας (Νησί Σκύρος).
Η τουρκική ΝΟΤΑΜ αφορά περίοδο από την 1 Ιανουαρίου  έως την 31 Δεκεμβρίου του 2016 για όλες τις πτήσεις  στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Το άρθρο αποκάλεσε  τις ενέργειες της Άγκυρας επιθετικές και προκλητικές.
Η ελληνική  υπηρεσία  Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε δική της ΝΟΤΑΜ , η οποία ακυρώνει την τουρκική , αναφέροντας παράλληλα  ως παράνομες τις τρεις τουρκικές ΝΟΤΑΜ για όλο το έτος σε τρεις περιοχές του Αιγαίου σε συνδυασμό με την διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων.
Σύμφωνα με τις τρεις NOTAM οι τουρκικές δεσμεύσεις περιοχών σε βόρειο,κεντρικό και νότιο Αιγαίο κρίνονται παράνομες. Πρόκειται για τις ελληνικές ΝΟΤΑΜ Α2642/15 ,Α2641/15 και Α2640/15 που κάνουν και αναφορά ότι για το FIR Αθηνών μόνες αρμόδιες είναι οι ελληνικές αρχές και μόνες αυτές είναι υπεύθυνες για την έκδοση ΝΟΤΑΜ , ενώ «οι συντεταγμένες που έχει δώσει η Άγκυρα επικαλύπτουν και «περιοχές εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας» , αναφέρει η ανακοίνωση της ΥΠΑ.
Οι Τούρκοι δηλαδή « γκριζάρισαν» θαλάσσια περιοχή περιλαμβάνεται από την  χερσόνησος του Άθω, το νησί της Λήμνου, την Σκύρος, την Πάτμο, την Τήνο, την Μύκονο, και άλλα.
Οι τουρκικές αρχές στην ουσία αναφέρουν  περιοχές που περιλαμβάνουν  κοιτάσματα πετρελαίου στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου, και το νησί της Σκύρου που  αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της ελληνικής αεράμυνας στο Αιγαίο Πέλαγος με πλήθος ραντάρ και οπλικών συστημάτων.
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η Τουρκία έχει εκδώσει εκ νέου νέα  ΝΟΤΑΜ για την πραγματοποίηση  στρατιωτικών ασκήσεων σε ένα μεγάλο μέρος του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών χωρικών υδάτων της νήσου Λήμνου. Ωστόσο, μετά από αρκετές  νατοϊκές και αμερικανικές πιέσεις, η  Άγκυρα αναγκάστηκε να την ακυρώσει.
Σε άρθρο με τίτλο (ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΙΜΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ;), από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, πριν έξι μήνες ο  υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχε απορρίψει τις ελληνικές διεκδικήσεις, ( όπως είπε )  επί σειρά «αμφισβητούμενων» νησιών κοντά στις «τουρκικές ακτές» του Αιγαίου ως άκυρες, αποκαλώντας την περιοχή «αρχιπέλαγος των  τουρκικών νησιών», περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση, σε αυτό που αποκαλείται (από τους Τούρκους )«Γκρίζες Ζώνες».
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με έτερο άρθρο μας με τίτλο: Η αιτία ενός πιθανού ελληνοτουρκικού πολέμου θα είναι η ανακήρυξη από την Τουρκία «Μεσογειακής ΑΟΖ»!!, οι Τούρκοι συνεχίζοντας την «οδό» της συνεχούς προκλητικότητας , του εκφοβισμού και των παράλογων απαιτήσεων , διεκδικούν «για λογαριασμό τους»   ΑΟΖ από την Ελλάδα μεταξύ των περιοχών Κρήτης και Κύπρου, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα το οποίο διέθετε και χάρτη  .
Τι αιτιάσεις αυτές τις έχουν ενδύσει  μάλιστα  με τον μανδύα των «δίκαιων» νομικών διεκδικήσεων απαιτώντας νομική λύση, χωρίς να μας πουν από ποιο ακριβώς δικαστήριο.
Η εμφάνιση των ΝΟΤΑΜ , απλά είναι ο «μανδύας» των διεκδικήσεων της Τουρκίας επί αμιγούς ελληνικού εδάφους. Τα θέλουν όλα οι Οθωμανοί Τούρκοι και τα θέλουν τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου