Σελίδες

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Όποιος Θέλει Παράνομα Όπλα Πάει Μαυροβούνιο … Το Φαρ Ουέστ των Βαλκανίων

arms, seesac 


Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Είναι γνωστό ότι τα Βαλκάνια και κυρίως τα Δυτικά είναι γεμάτα από παράνομα όπλα. Οι κάτοχοι τους τα έχουν κυρίως για λόγους ασφαλείας, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται σε λαθρεμπόριο και εγκληματικές ενέργειες. Είναι γεγονός ότι κατά καιρούς γίνονται σημαντικές κρατικές και μη προσπάθειες, προκειμένου όλα αυτά τα παράνομα όπλα και εκρηκτικά να συγκεντρωθούν, μέσω κινήτρων ή αυστηρών νόμων. Τελευταία προσπάθεια είδαμε από το Μαυροβούνιο, που από τα στοιχεία αναδεικνύεται και πρωταθλητής της κατοχής παράνομου οπλισμού.
Έτσι το Μαυροβούνιο σε μια προσπάθεια να μειώσει τον αριθμό παράνομης οπλοκατοχής προτρέπει τους πολίτες που τα έχουν, να τα επιστρέψουν και να μην έχουν ποινικές συνέπειες ούτε να ανακριθούν για το που τα αποκτήσανε. Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα η αστυνομία να νομιμοποιήσει ενδεχομένως κάποιες κατοχές που θα ζητηθούν εφόσον αυτό κριθεί νόμιμο.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπ. Εσωτερικών του Μαυροβουνίου έχουν ήδη επιστραφεί 715 πιστόλια και τυφέκια, 340 κύρια μέρη όπλων, 145 εκρηκτικές συσκευές και 10.646 πυρομαχικά διαφόρων τύπων. Παράλληλα με την εθελοντική επιστροφή οπλισμού, με την δράση της αστυνομίας έχουν κατασχεθεί 300 φορητά όπλα.
Γενικά η παράδοση κατοχής όπλων στο Μαυροβούνιο είναι πολύ μεγάλη. Σύμφωνα δε με έρευνα του UNDP (United Nations Development Programme), υπάρχει ποσοστό 23 νόμιμων όπλων ανά 100 κατοίκους, που αναδεικνύει το Μαυροβούνιο πρωταθλητή στην κατοχή όπλων σε σχέση με τον πληθυσμό, πολύ μπροστά μάλιστα από την Σερβία και τη Βοσνία. Υπολογίζοντας δε επιπλέον και περίπου 89.000 αδήλωτα – παράνομα όπλα στην κατοχή πολιτών και στον τομέα παροχής ιδιωτικής προστασίας, αντιλαμβάνεται κανείς πλέον πόσο μεγαλύτερο γίνεται το ποσοστό.
Φυσικά όταν ο μισός περίπου πληθυσμός κατέχει οπλισμό, επόμενο είναι όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία, ο βαθμός εγκληματικότητας να είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με την υπόλοιπη περιοχή των Δ. Βαλκανίων αλλά και ευρύτερα.
Θεωρούμε ότι δίκαια θα πρέπει να αποδοθεί στο Μαυροβούνιο ο τίτλος του Φαρ Ουέστ των Βαλκανίων και να επιστήσουμε την προσοχή όσων το διατρέχουν καθόσον μπορεί να βρεθούν ενδεχομένως προ εκπλήξεων …
 
 http://www.pentapostagma.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου