Σελίδες

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Η Τουρκία τα “βρίσκει” με το Ισραήλ και στην ενέργεια! Το παρακολουθούμε;



Ρεπορτάζ του Μάριου Πουλλάδου στη «Σημερινή», με τίτλο «Άνοιξε το ΝΑΤΟϊκό παράθυρο η Άγκυρα», αναφέρεται στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης Τουρκίας-Ισράηλ και στις ενδεχόμενες προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το Ισραήλ αναμένεται να υποβάλει σύντομα γραπτή πρόταση προς τις εταιρείες Noble Energy και Delek Group, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Λεβιάθαν», ούτως ώστε να επιτραπούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο και την Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς.

«Παρά το γεγονός ότι η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου έχει μειώσει σε παγκόσμιο επίπεδο τις δαπάνες για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, το Ισραήλ στοιχηματίζει ότι η Noble και η Delek θα προχωρήσουν με το Λεβιάθαν, επειδή οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ισραήλ και της υπόλοιπης περιοχής παραμένουν σχετικά υψηλές», δήλωσε ο Στάινιτς, σύμφωνα με το Bloomberg, προσθέτοντας: «Μια πιθανή εξεύρεση λύσης στις συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας μπορεί επίσης να ανοίξει μια μεγάλη εξαγωγική αγορά».

«Οι τιμές που θα πάρουμε από την Ιορδανία, την Αίγυπτο, και ελπίζουμε από την Τουρκία -γιατί είμαστε πολύ κοντά στη συνέχιση των διπλωματικών μας σχέσεων- είναι υψηλές», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία είναι μια τεράστια αγορά για το φυσικό αέριο, με τα προγνωστικά να αναμένουν διπλασιασμό της κατανάλωσης μέσα σε επτά χρόνια».

Προστίθεται ότι ενώ το Ισραήλ και η Τουρκία παραμένουν διχασμένοι σε μερικά ζητήματα, είναι πιθανό να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία, δήλωσε ο Στάινιτς, ο οποίος, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες, αναφέρθηκε σε ορισμένα σημάδια προόδου.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία δεν προέβαλε αντιρρήσεις ως προς το άνοιγμα ενός γραφείου από το Ισραήλ στην έδρα ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενώ ο ίδιος ο Στάινιτς συναντήθηκε πρόσφατα με τον Ερντογάν.«Έχουμε γεφυρώσει το 80 με 90 τοις εκατό των κενών», είπε. «Χρειάζονται το αέριό μας και χρειαζόμαστε την αγορά τους. Νομίζω ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία με την Τουρκία σε εβδομάδες – αλλά ακόμη και αν χρειαστούν μήνες, τα έργα φυσικού αερίου παίρνουν χρόνια». Αναφέρεται ακόμη ότι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Haaretz», την Τετάρτη o Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνάντησης με τους υπουργούς του κόμματος Λικούντ, ότι η απόφαση να επιτραπεί στο Ισραήλ να ανοίξει παράρτημα στα γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ενεργοποιήθηκε μετά την άρση του τουρκικού βέτο, που είχε επιβληθεί τα τελευταία χρόνια εναντίον οποιασδήποτε ισραηλινής δραστηριότητας με τον Οργανισμό. Πάντως, αβέβαιη εξακολουθεί να παραμένει η επίδραση που θα έχει η παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από την Πρωθυπουργία της Τουρκίας, στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης Άγκυρας-Τελ Αβίβ. Ο κ. Νταβούτογλου είχε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν πως το μοναδικό εμπόδιο για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων αποτελεί το ζήτημα της ηλεκτροδότητησης και υδροδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου