Σελίδες

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί το Μέγαρο Μαξίμου λόγω του ασφαλιστικού


Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί το Μέγαρο Μαξίμου λόγω του ασφαλιστικού αφού διαπιστώνει ότι υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις από τους κυβερνητικούς βουλευτές για τις επιπτώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων παρά τις …φιλότιμες προσπάθειες του αρμόδιου υπουργού και της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωνε για ώρα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στη συνέχεια πήγε άρον άρον στο Μέγαρο Μαξίμου που πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον Υπουργό Οικονομίας
Στη συνέχεια όπως έγινα γνωστό αποφασίστηκε έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Δευτέρας.
Παράλληλα αργά το απόγευμα το Μαξίμου, έδωσε στη δημοσιότητα άλλο ένα ενημερωτικό σημείωμα προκειμένου να … εφοδιάσει με επιχειρήματα τους κυβερνητικούς βουλευτές.
«Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό έχει εξηγηθεί πολλές φορές με αναλυτικά σημειώματα από την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να καλύψουν τις εγκληματικές τους πολιτικές που οδήγησαν σε πάνω από 12 μειώσεις συντάξεων τα τελευταία 5 χρόνια αλλά και σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα» σημείωναν κυβερνητικές πηγές.
«H κυβέρνηση προχωράει σε μια αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που καταφέρνει και να μη θίγει καθόλου τις καταβαλλόμενες συντάξεις και να εξορθολογήσει το ασφαλιστικό σύστημα» συνέχιζαν.
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα ερωτήματα που τίθενται διαρκώς γύρω από το ασφαλιστικό οι ίδιες πηγές ανέφεραν τα εξής:
1. Για το ΕΚΑΣ, και τις συντάξεις αναπηρίας και εργατικού ατυχήματος:
«Όσοι δεν δικαιούνται εθνικής σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης, θα παίρνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, ενώ κάθε ασφαλισμένος που συμπληρώνει τα 15 έτη ασφάλισης θα παίρνει πλέον τη Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ προσαυξημένη κατά τα έτη ασφάλισής του.
Επομένως, οι μηχανισμός προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων μέσω της εθνικής σύνταξης προσαυξημένης κατά τα χρόνια εργασίας, είναι ένας πολύ αποδοτικότερος τρόπος προστασίας, καθώς η εθνική σύνταξη συνδέεται με το διάμεσο εισόδημα και αυξάνεται με την άνοδο του ΑΕΠ.
Ως επιπλέον μηχανισμός αναπλήρωσης θα λειτουργήσει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ώστε να μην κινδυνεύει κανένας συνταξιούχος από τον κίνδυνο της φτώχειας.
Αναφορικά δε με τις συντάξεις αναπηρίας και τις συντάξεις από εργατικό ατύχημα, το ποσόν της σύνταξης θα υπολογίζεται όπως και μέχρι σήμερα».
2. «Πως μειώνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1.8 δις ευρώ χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις;»
«Η συνολική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η συγκεκριμένη εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που έχει συμφωνηθεί από τον Ιούλιο θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι κοινωνικοί φορείς που είχαν συνάντηση σήμερα με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας, στηρίζουν την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης».
3. Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και το κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση.
«Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης συνδέει το ποσό των εισφορών με το τελικό ποσό της διαμορφούμενης σύνταξης. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα σοβαρό κίνητρο για κάθε εργαζόμενο ώστε να διεκδικήσει ασφαλισμένη και πλήρη μισθωτή εργασία. Πλέον όλα τα ένσημα από την πρώτη μέρα εργασίας, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, θα παίζουν κομβικό ρόλο στον τελικό υπολογισμό της σύνταξης και άρα προφανώς υπάρχει κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση».
«Υπενθυμίζεται – αναφέρουν τέλος οι κυβερνητικές πηγές – ότι σήμερα ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις του νόμου που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τους αμειβόμενους με μπλοκάκι, πρόκειται να επανεξεταστούν, με αξιοποίηση όλων των περιθωρίων βελτίωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου